Captura de pantalla 2016-06-15 a las 11.41.04

Paula Montal Fornés
(1799-1889)

Paula Montal va sentir la necesitat de dedicar-se totalment a l’educació integral de la joventut, sobretot per promocionar la dignitat de la dona

Captura de pantalla 2016-06-15 a las 9.13.36                           Captura de pantalla 2016-06-15 a las 11.43.11

La profunda i profètica vida de Paula Montal i Fornés, va ser centenària i es va desenvolupar en l’ample marc històric del S. XIX, temps de crisi en l’Antic Règim i les noves corrents lliberals, amb les conseqüents repercussions socio-polítiques, culturals i religioses.

En la seua vida tan arrelada a la terra i a l’entorn històric hi ha quatre ciutats especialment significatives.

Arenys de Mar (Barcelona), on va viure la infància i la joventut. Vila costanera, oberta a la mar, cosmopolita i industrial: va nàixer el dia 11 d’octubre de 1799. Formada en un ambient familiar cristià, va participar en la vida parroquial on destacà pel seu amor a la Mare de Déu. Era la major de cinc germans, i des dels deu anys, al morir el seu pare, es va enfrontar amb la duresa del treball per ajudar a la seua mare vídua. Fou en aquestes circumstàncies on constatà les poques possibilitats de la xiqueta i la dona per a accedir a l’educació, al treball i a la cultura…

Figueres (Girona), ciutat fronterera amb França i baluard militar amb el seu famós castell d’armes. Fou el seu inici: acompanyada per la seua incondicional amiga Inés Busquets, l’any 1829, es traslladà a la capital de l’Empordà per obrir la primera escola de xiquetes, dotada de programes educatius més amples que els que hi havia pels xiquets en aquella època. Era una escola nova. A Figueres doncs, va començar el seu apostolat amb dedicació exclusiva a les xiquetes. Allà va nàixer un nou carisma en l’Església: una obra apostòlica encaminada a l’educació integral humana cristiana per a xiquetes i joves, a la promoció de la dona, amb l’objectiu de salvar les famílies i transformar la societat. Obra que es distingiria per professar un quart vot d’ensenyança. (Cal dir que és l´única Institució religiosa que en professar emet un quart vot d’ensenyança).

Sabadell (Barcelona), durant la seua nova estada a Arenys de Mar on fundà la segona escola, tingué contacte amb els Pares Escolapis de Mataró, que en veure-la tant convençuda en el seu projecte, l’adreçaren als Pares Joan Feliu i Agustí Casanovas que estaven en el col·legi de Sabadell. Paula es dirigí a Sabadell i va fundar la seua tercera escola.

En poc temps va aconseguir l’aprovació canònica de la Congregació. El dia 2 de Febrer de 1847, professà ella i les tres primeres companyes, Inés Busquets, Felícia Clavell i Francesca de Domingo, com a Filles de Maria, Religioses Escolàpies.

El dia 14 de març d’aquell mateix any celebraren el Capítol General, en el qual se li encomanà el càrrec de Mestra de Novícies, càrrec que li va permetre ser formadora de les 130 primeres Escolàpies.

Paula vivia plenament l’època profètica de la seua vida. El període 1829-1859 fou de gran dinamisme i intensa activitat. Fundà personalment set escoles: Figueres (1829), Arenys de Mar (1842), Sabadell (1846), Igualada (1849), Vendrell (1850), El Masnou (1852) i Olesa de Montserrat (1859). En aquests mateixos anys inspirà i ajudà la fundació dels col·legis de Girona (1853), Blanes (1854), Barcelona (1857) i Sóller (1857).

Olesa de Montserrat (Barcelona), 1859. Última fundació de la Mare Paula. Un poble xicotet i senzill. Al peu de la muntanya de la Mare de Déu de Montserrat, a qui tenia molta devoció. Fou la seua casa preferida. Allà visqué els seus anys de plenitud i hi romangué fins a la mort el dia 26 de febrer de 1889.

La fisonomia espiritual de la M. Paula Montal comprèn dues vessants: la participació en l’espiritualitat escolàpia, i el carisma educatiu propi, abocat a la formació integral humana cristiana de la dona.

Beatificada a Roma, el dia 18 d’Abril de 1993, i Canonitzada per Joan Pau II el dia 25 de Novembre de 2001.

A la nostra societat, marcada per tantes tensions, on l’educació integral per a tots, la promoció de la dona, la família i la joventut són temes candents sense resoldre, la nova Santa ens ofereix el missatge de la seua vida i la seua obra educativa, missatge d’amor i servei.

El seu carisma, en el S. XIX, va ser anunci d’amor i d’esperança, especialment per la dona, que va descobrir en ella la mare i la mestra de la joventut femenina. Hui dia, com en el segle passat, aquest tema és urgent i d’actualitat.

L’obra educativa de Santa Paula Montal i Fornés continua en l’Església particularment a través de les més de 800 Religioses Escolàpies, distribuïdes en 112 comunitats, que eduquen alumnes de 20 nacions i de quatre continents, per la promoció de la dona, per tal que esdevinga una realitat la «civilització de l’amor».

 

                       vaticanowww.vatican.va